Tuesday, June 8, 2010

konflik di tempat kerja 1

assalamualaikum wbt...

Sudah masuk bulan Jun bagi tahun 2010.Terlalu banyak dugaan dan cabaran sepanjang hampir 6 bulan yang aku kena lalui.Bermula dengan konflik aku dengan jiran yang mengheret hinaan dan cacian dan sampailah tiba masa seakan-akan Allah membantu aku memberitahu mereka yang sombong dan bongkak itu pasti akan diuji.Itu mungkin hanya satu kebetulan.Biarlah..

Sepanjang sudah hampir 4 tahun aku bekerja,pasti terlalu banyak bebelan yang aku dah tulis di blog ini dan blog lama yang sudah dikuburkan.Terlalu banyak cerietera yang aku lalui sepanjang aku bekerjaya yang tahap kelayakannya hanyalah SPM.Namun membebel manapun aku,aku selalu komited dengan kerja aku.Tidak langsung aku mengabaikan kerja-kerja aku even selalui frustated dan marah.

Namun,kini aku sudah tidak happy bekerja disini.Semuanya bermula dengan kemunculan 'orang baru' sebagai rakan sekerja aku.Dia memang berwibawa dengan genggaman Degree in Engeeneering dari UTM.Aku pun happy bila dapat kawan macam ni,sebab finally aku dapat seseorang yang boleh membantu aku melepaskan diri aku dari menjadi tempat bergantung harap (konon je).

Permulaannya kami memang baik bahkan mungkin sangat-sangat baik.Banyak benda juga aku berkongsi,share pengalaman aku disini.Bagaimana aku merangkak perlahan-lahan sampailah tahap yang aku capai sekarang.Bukan mudah sebab aku tiada dahan untuk bergantung harap.Sana-sini aku perlu sedut ilmu bagi membantu aku dalam dunia aku ni.Bukan senang seseorang yang langsung tiada pengalaman perlu memegang amanah kerajaan berjuta-juta.Orang menjuih bibir pada aku bila aku terpaksa 'fussy' atas beberapa perkara.Bila boss memuji mereka menjuih bibir.Bila aku diherdik,mereka bertepuk tangan.Itu asam garam yang aku lalui diawal-awal aku bekerja.Semuanya aku share.

Tapi aku juga lupa,tidak semua yang berpendidikan itu mampu berpikiran terbuka.Mampu berpikir secara rasional dan mampu berpikir secara bijak.Aku silap tentang itu dan satu lagi kesilapan aku bila tidak semua orang itu boleh dipercayai....

bersambung......

No comments: