Wednesday, October 19, 2011

Rindu Tidur Yang Nyenyak Itu

  • aku rindukan tidur yang nyenyak itu.
  • aku rindukan mimpi2 yg indah spt dulu
  • aku rindukan semua yg indah tatkala tidur aku
tapi kini....
  • tidur aku diiringi dgn mimpi2 yg menakutkan
  • tidur aku sekejap2 terjaga..
  • tidur aku seakan ingin tidur terus...
nota bb: kuat dan inhin terus kuat,cuba utk atasinya slagi termampu..

Friday, October 14, 2011

Tetap Bertahan

assalamualaikum wbt...

  • Aku ingin tetap bertahan menghadapi perjuangan ini walau sangat2 perit aku rasa,mohon aku ditetapkan iman menghadapinya.Semoga dengan bantuan sahabat-sahabat disini sekurang-kurangnya aku mendapat panduan untuk terus "berperang".

  • Semalam usai solat Maghrib, aku betul2 berlawan untuk mengalunkan surah Yassin.Walau aku dah setkan dalam otak aku,walau mcam mana pun aku kena lawan lawan dan lawan,tapi bila habis ja berdoa,automatik aku tarik telekung.Lantas cepat2 aku pakai semula.Memang "syaitan" itu sangat kuat.Alhamdulillah aku menang dalam pertarungan semalam.

  • Tak pernah aku hilangkan baucer claims staff sepanjang 5 tahun perjalanan aku disini, tapi kalau dalam masa 2 bulan ni aku hilangkan dua claims,itu amat menyesakkan kepala hotak aku.Serba tak kena aku kat umah.Tido sekejap-sekejap aku jaga.Tapi alhamdulillah barakah hari Jumaat,finally aku jumpa,terselit di dalam timbunan kerja2 yang aku tangguhkan.

  • Ya Allah,aku mohon diberi kekuatan untuk tetap bertahan menghadapi perjuangan ini.terima kasih buat semua sahabat yang bagi semangat buat aku.

Monday, October 3, 2011

Kemungkinan!

Assalamualaikum wbt...

Normally aku akan masuk kesini bila jiwa aku resah.Hati aku gundah gulana.Segalanya serba tak kena.Itu yang memungkin aku masuk kesini..

Tapi sebenarnya dah lama fikiran dan jiwa aku terseksa.Namun aku cuba juga hadapi segala kemungkinan itu dgn memesongkan aktiviti aku kearah lain.Tapi sampai bila ye.Aku harus cari titik permulaan terjadinya benda ni dan aku harus hadapi segala kemungkinan yang mungkin berlaku...

Kamu percaya pada buatan orang tak?Ataupun percaya diguna-gunakan tak?Ya Tuhan, aku sendiri pun agak sukar mau percaya.Dan saat aku menaip ni pun ianya masih bermain-main di kotak pemikiran aku.Adakah ia benar atau andaian aku semata-mata.Namun ada beberapa kemungkinan yang mengsahihkan kebenaran aku ini.Penceritaan seperti complicated kan.Kalau kamu tak punya waktu,boleh akhiri pembacaan di titik ini.Aku tidak pernah memaksa :-)

Cerita ini sebenarnya terlalu peribadi.Tapi ntah kenapa,aku ingin meminta pendapat.Maka sebab itu aku menulis.Selama ni hanya dua orang yg tahu kisah ini.Dan mereka nampak apa yg terjadi ke atas aku.Dan mereka juga pernah merasai apa yg aku rasa.Kalau syak wasangka kami ini tidak benar,hanya padaMu Allah kami memohon keampunan.

Pada yg telah biasa dgn aku.Tentu tahu bebanan tugas aku kat opis kat.Memegang jawatan hanya kerani cabuk di opis kerajaan namun berperanan besar handle keseluruhan akaun kolej itu.Apa saja yg berkaitan kewangan di opis itu akan dirujuk kepada aku.Boss sendiri memang mengharap 100% kepada aku.Sebab itu walau baru 5 tahun disini.Pengaruh aku amat besar disini.Honestly aku tau ramai yg tidak puas hati dgn aku sebabnya aku mampu mempengaruhi keputusan boss dan aku juga selalu boleh buat apa yg aku suka.Kalau aku cakap boss "semua kena naik AirAsia,maka terpaksalah mereka naik AA"

Tapi bukan itu yg aku banggakan.Sebab aku langsung xpernah rasa ingin mempengaruhi keputusan boss tanpa sebab.Sebab apa2 jadi dgn akaun opis aku,aku lah manusia pertama yg kena mengadap boss.Aku jugalah yg kena tahan telinga itu dan ini.Satu sebab yg aku rasa buat boss sayang aku,aku tak pernah mengabaikan kerja aku dan selalu bagi my best performance pada opis.Aku tak pernah berkira waktu,malam,siang,sabtu,ahad....semuanya.Sebab aku betul2 komited dgn kerja aku....

Tapi kan korang perasan tak,aku sudah lamatidak up status pasal kerja aku di twitter atau facebook.Setiap hari aku punch keluar pukul 5.Ya Tuhan.Apa sudah jadi dgn aku.Sementelah iu jugak,aku selalu dimarahi boss.Aku tak siapkan kerja2 aku.Aku menangguhkan segalanya.Dan aku tak tau selama beberapa bulan ni.Apa yg aku dah buat kat opis.Aku rasa output aku nothing! Setiap hari aku takdak semangat nak datang opis.Walau xlewat tapi aku datang 1-2 minit sebelum pukul 8 sedangkan dulu 7.30 dah jengah aku kat opis.Apa sudah jadi kan..

Malas aku bukan hanya pada kerja2 pejabat.Tapi juga dalam fotografi.Dirumah bahkan melibatkan solat.Aku hanya ok masa bulan puasa hari tu.Dan selepas puasa aku kembali ketabiat lama.Tiada lagi alunan bacaan yassin dari aku di malam jumaat.Solat,sekali sekala je aku buat sekarang ni.Sedar,ya aku sedar.Tapi.Kemudian aku lupa.Ya Allah.!!!!!

Di opis aku,ada seorang senior yg sangat berpengaruh.memang lebih hebat pengaruh dari aku la.Sebab dah berbelas tahun dia disini.Bila CC aku pencen,dia take over menjaga pentadbiran opis aku sementara waktu ini.Dan aku memang tidak sebulu dengannya atas beberapa benda.Memandangkan aku cerewet,for sure aku akan kuiri beberapa benda melibatkan sebutharga,bekalan dan dll.Memang dia adalah yg berpengaruh utk membuat keputusan memilih kontraktor.Aku tidak kisah tentang itu.Lantaklah kau nak pilih sapa pun.Tapi bila melibatkan sesuatu yg tidak logik aku ada kuasa sbb bila audit dtg aku yg akan disoal.

Bila bersembang dgn 2 orang yg nampak "sesuatu" terjadi kat aku ni,mereka nampak kemungkinan-kemungkinan yg mungkin.Seriusly aku mengaku,senior itu memang pakai tangkal.Walau aku bukan jenis percaya benda2 mcm ni.Tapi itu hakikatnya.

Skang ni aku taktau apa yg perlu aku buat.Aku tidak berkongsi benda ni dgn mak sebab tekanan darah mak pun tidak berapa stabil kebelakangan ni.Sebab tu korang tgk kekadang aku agak sewel di facebook kan.Aku cuba alihkan masalah aku ni dgn cuba bantu sapa2 saja yg bermasalah dan dalam masa yg sama aku cuba mengatasi masalah aku ni.Tapi berbulan sudah.Aku masih gagal.Seriusly ianya perit.Sangat perit!!

Mungkin kamu-kamu kat sini boleh bantu aku.bagaimana aku nak hadapi suasana ini.Aku tidak sesekali ingin melawan "org itu".Biarlah.Tapi aku nak atasi masalah ini.Aku nak jadi aku yg dulu balik.Komited dalam segalanya.Yang sentiasa bersemangat.Dan aku harap korang dapat doakan aku.Thanks!!!

Thursday, September 1, 2011

Demi dia

Assalamualaikum wbt....

Demi dia,aku inbox mesej pada seseorang di facebook.Aku kesiankan dia yg kelihatan terlalu menderita kerana rindukan seseorang.Aku tak pasti keputusan ini betul atau tidak.Melukakan diri kita demi orang yg kita sayang memang sangat terluka.Takpelah.Ganjaran Allah pasti ada buat aku sekiranya aku ikhlas

Sunday, July 3, 2011

Kisah Budak Itu

Assalamumualaikum wbt...

Lima tahun lepas,blog ini terbina kerana sebuah kisah adik.Atau aku lebih suka gelarkan skang sebagai budak itu.Macam sial kalau diingatkan balik kisah budak itu.Dan sememangnya sial kerana sampai saat ni,masih lagi ada gangguan sipi-sipi dari budak itu.Entah apa lagi yg dia nak dari aku,aku sendiri kurang pasti.Apa yg aku pasti,aku dah bagi apa yg dia inginkan dulu....

Tak paham betul aku dgn manusia seperti ini.Bila kita baik,ambil berat,sayang,dan segala yg positif.Kita dianggap "weird".Hanya sebab tak pernah ada org yg pernah memperlakukan sedemikian kepada budak itu sebelum itu.Lantas kerana tidak pernah la sampai budak itu lupa nak menghargainya.Memang sial kan! Bila dia suruh aku lupakan dia.Memang agak sukar.Yelah,satu kesalahan pun aku tak pernah buat.Tiba2 diarah utk lupakan dia.Lagi pulak ini bukan kisah cinta.Ini hanya sebuah kisah kasih sayang.Tapi lama2 berjaya jugak aku lupakan yg aku pernah punya seorang adik.

Sememangnya sejak 5 tahun lepas aku tidak pernah membalas satu sms pun dari dia.Aku ignore segalanya.Aku memang sudah buang budak itu dari kotak pemikiran waras aku ini.Apa lg nak dikenang orang yg tak reti nak menghargai dan mengenang kebaikan dan kasih sayang kita kan.Ramai lagi yg perlukan aku dan nak kasih sayang dari aku.Tapi bar-baru ni ntah kenapa aku sengaja balas sms terkini dari budak itu.Kononnya dia tersilap sms,then bila aku reply dgn tanda soal,dia pulak bertanya siapa ini.Sial kan! Kau pikir aku bodoh macam kau.Maaflah.Walau mcm mana aku masih tak punya degree lagipun.Aku masih tetap bijak dari kau wahai budak itu.

Lalu tangan jahat ini membalas dengan kata-kata agak keras,dan sememangnya dia marah.Hahahaha.Mental kau tidak cukup kuat wahai budak itu.Kalau kau tak punya kekuatan mental,jgn pernah kau berani nak sms aku lagi.Sudahnya semalaman kononnya kau menangis.Atau kau nak aku cadangkan kau ke Tanjong Rambutan...Tapi percayalah.Aku bukanlah sekejam mana walau aku ni kelihatan kasar di luar.Aku memberi satu sms semangat buat budak itu.Aku nak dia enjoy dgn hidupnya sebagaimana aku lakukan.Aku sememangnya sudah lama memaafkan budak itu.Tapi melupakan penghinaan itu adalah sesuatu yg tak mungkin aku lupakan.Cukuplah sekali aku dihina kerana kebaikan aku.Aku juga berdoa semoga budak itu berjaya mengatasi apa jua rasa yg sedang dia rasai akibat perbuatan dia sendiri.Allah itu Maha Penyayang,pasti suatu hari budak itu akan sembuh jua.

nota kaki: Aku rasa masih belum ada orang mampu sayang dan ambil berat pada budak itu sebagaimana yang aku buat dulu.Tapi aku masih mampu sayang dan ambil berat pada orang-orang lain selepas budak itu.Kenapa?....Kerana aku adalah aku dan aku tak pernah ingin nak jadi orang lain

Friday, July 1, 2011

Perasaan Yang Macam-macam

Assalamualaikum wbt...

  • Ya,perasaaan ini macam-macam sejak pulang dari Terengganu.Walau aku enjoice di sana namun rasa buat mcm satu kesilapan je bila aku join trip itu :(
  • Aku menjadi lebih sensitif dari biasa,teringat zaman awal-awal aku berblogging hingga mencipta "peminat", beginilah perasaan aku masa tu.
  • Dengan aku pun orang boleh nak jeles sedangkan aku tak punya apa-apa yg istimewa selain dari aku menghargai org sekeliling aku dan kasih sayang yang ikhlas dan mungkin ada orang tak akan mampu bagi kasih sayang seperti aku~as usual,aku mmg suka perasan.
  • Jika dia kena membuat pilihan,aku tak kisah.Aku akan biarkan apa yang dia inginkan sebab aku taknak dia bersedih.Walau berulang kali aku memberi nasihat.Tapi aku juga tak lupa berdoa semoga semuanya baik-baik saja buat org2 yg aku sayangi.
Nota Kaki: Deactivate lagi Facebook dengan alasan kononnya album tak siap-siap lagi.Tapi itu sebenarnya tidak memberi makna.Album akan siap jika jiwa aku happy!

Sunday, June 26, 2011

Happy Belated Birthday Little Apple

Assalamualaikum wbt...

Sepatutnya entri ini tidak perlu "belated" tapi takdir tuhan menyebabkan ianya menjadi belated. Namun syukur sbb sis masih mampu menyudahkan apa yg sis rancangkan even tak sepenuhnya.Insyallah,jika masih berkesempatan meraikan birthday adik di tahun2 akan datang.Kita akan sambut dgn suasana lebih meriah :-)

Buat adik kesayangan sis, dah 21 adik.Tapi dgn tubuh badan dan manja adik.Rasa macam masih belas2 kot. Bila dah masuk 21 ni.Banyak benda yg mematangkan akan berlaku dalam hidup adik. Adik akan hadapi satu fasa yang mungkin adik akan cakap dalam diri adik.Eh2 betul la orang tu cakap sebelum ni.Adik akan mula sedar zaman kanak-kanak dan remaja semakin meninggalkan diri adik.Itu yg sis alami masa peringkat usia menjangkau 21.Dan kalau tak sama 100% pun,pasti 50% terjadi kat diri adik.

Dah beberapa bulan sis rapat dengan adik.Dan sejak itu sis selalu cakap dalam diri sis, yg sis akan jaga adik sampai bila-bila.Sis memang takkan pernah mampu nak ganti tempat arwah Along.Tapi biarlah sis jadi diri sis dan adik kenal sis sebab diri sis.Kadang-kadang maybe sis terkasar dgn adik.Namun sis harap adik paham kenapa sis buat mcam tu.Sis pun nak berterima kasih atas kasih sayang dan hormat adik pada sis.InsyaAllah semoga ianya berkekalan hingga akhir hayat sis.

Di usia menjangkau 21 ni.Sis akan sentiasa doakan adik terus dipanjangkan umur bagi membimbing diri menjadi insan yg diredhai oleh Allah. Sis doakan adik sentiasa berbahagia bersama keluarga tersayang hingga akhir hayat. Dipertemukan jodoh dengan lelaki yang TERBAIK kat dunia ni yg sayang adik seikhlasnya dan sayang adik lebih dari sis sayang adik dan adik akan bahagia dengannya hingga ke Jannah.

nota kaki: saya kehilangan 2 bapa saudara dalam masa hari yang sama.begitu menguji keimanan kami sekeluarga.

Tuesday, June 21, 2011

Cerita Isi Hati

Assalamualaikum wbt...

  • Aku memang tak berkenan dia.Ntah kenapa.Sejak dari awal.Padahal aku tak pernah kenal dia.Tak pernah berkesempatan nak check fb dia ke.Nak check photos dia ke.Sebab dia private segalanya. Macam aku jugak :-)
  • Mula-mula aku mmg tak layan sgt.Malas nak ambil tahu hal budak-budak ni.Yelah.Aku pun pernah muda dulu.Nakal.Biasa la tu kan.
  • Budak tu mmg sombong.bongkak dan segalanya dgn org lain.Dia mungkin hanya baik dgn CLA shj.Sebab tu hati CLA dibuai-buai.
  • Tapi bila mereka bergadoh dan si budak tu marah-marah pada CLA.Aku mmg marah.Sangat marah mungkin.Terukkan.Sedangkan CLA yg kena marah pun boleh maafkan dia,tapi aku tidak.Kenapa.Aku nampak di luar kotak.Tapi CLA ikutkan hati dia yang dibuai2 :(
  • Bila hati mmg sudah dan asyik teringat-ringat.walau mcm mana aku cuba tunjuk jalan pun tak guna kan.Sia-sia.Mereka tetap akan kembali bersama.Dan bukan kuasa aku utk menghalang kan.Aku bukan siapa-siapa dalam hal ini.
  • CLA mmg sgt hormat aku.Itu buat aku bertambah sedih.Semua yang dia buat,mst dia akan bgtau aku.
  • Masa nak ke Terengganu,aku dah niat dalam hati.Nak cuba kenal dia.Orang yang aku tak pernah suka sebelum ni.Nak cuba selami dia.Mungkin apa yang aku anggap selama ni tentang dia tak betul.Hanya rasa hati aku yang palsu...
  • Tapi ternyata budak itu memusnahkan segalanya :-( Dia hanya nakkan CLA.Dia tak pernah nak pedulikan org2 di sekeliling CLA.Dan akhirnya dia menyalahkan aku atas segalanya.Itu pun aku tahu dari mulut orang lain bila mana keadaan menjadi complicated masa kat T'Ganu :-(
  • Aku mungkin bersalah.Biarlah orang anggap aku bersalah.Aku sudah tidak peduli dan malas mahu peduli.Aku sayangkan CLA macam darah daging aku sendiri.Dan kalau budak itu masih pilihan dia.Aku kena setuju.Cuma akan terus berdoa semoga isi hati aku selama ini tidak betul dan dia akan dapat kebahagiaan.Aku pernah cakap dulu pada CLA.Jika budak itu pilihan dia.Mungkin kami dah tak mcm dulu.Tapi aku tidak mungkin akan buat begitu,sbb dia My Cute Little Apple yang aku akan terus bimbing sehingga dia tak perlukan aku lagi :-(
nota kaki:
1) masih igt dgn entri2 Surat Buat Awak sebelum ni,situasi yg mmg sama.Dan sahabat sy itu dah ditinggalkan kekasihnya yang kononnya taksub pada dia.Isi hati sy sebelum ni betul.Bila aku jumpa dia.Aku dah xmampu mcm dulu.Aku tahu dia sedih.Tapi luka di hati aku,dia taknak paham dulu.
2)Dah lama aku tak tulis belog sambil nangis....

Saturday, May 21, 2011

Jiwa Kosong!!

assalamualaikum wbt

KOSONG.Ya.Jiwa aku semakin kosong.Walaupun terisi dengan macam-macam benda sampai aku tak punya waktu.Ya Allah.Kemana hilangnya jiwa aku yang dulu.Aku seperti mau menangis.Mau meraung.Ya Allah.Semakin banyak iblis-iblis dan syaitan sedang menghuni jiwa aku.Maka perlahan-lahan menjadikan aku semakin lalai.Ya.LALAI.

Setiap malam,ya aku masih bermuhasabah diri aku.Tapi sekejap cuma.Besoknya akan diulang cerita kelalaian yang sama.Di luaran.Betapa happynya aku.Semua datang dengan macam macam komen yang terbuai-buai.Bestnya jadi u kan.Wah seronoknya.Ah!!itu semua syaitan!!!Bukan.bukan mereka.Tapi ayat2 yang menyebabkan syaitan melalaikan aku.

Ya Allah,aku pohon padaMU.Berikan kembali hidayah dalam hidupku.Kembalikan aku yang dulu.Bahkan kembalikan aku dengan lebih baik.Aku mohon keampunanmu atas beberapa perkara.Duniawi benar-benar hampir merubah aku.Sudah lama tidak kuselak-selak helaian Al-Quran.Surah Yassin yang menjadi pendinding aku di setiap malam Jumaat juga sudah mula aku selang selikan.Aku melengah2kan solat setiap kali keluar.Aku sudah lama tidak bersolat sunat.Tidak berqiamulalail.Tida bersolat taubat.Ya Allah.Andai Kau tarik nyawa aku malam ini.Betapa ruginya aku.

Sunday, May 8, 2011

Doa Buat Ibu

Hari Ibu,
Kita selalu cakap yang kononnya kita sayangkan ibu kita.Ya memang kita sayangkan ibu kita.Kita belikan ibu kita dgn hadiah2.bagi ciuman dan peluk mesra pada ibu kita.Dengan itu kita rasa kitalah anak yang terhebat.Tapi lupakah kita,yang setiap kali kita solat.Pasti antara doa kita"Kau berilah kesihatan yang baik buat IBUbapaku,panjangkan umur mereka dan berilah kesejahteraan dan kebahagian dunian akhirat kepada mereka" Ini mungkin antara bait-bait doa kita sesudah solat.

Bayangkan dalam sehari sebanyak lima kali kita solat wajib.Kalau seminggu dan 35 kali kita berdoa kepada mereka,sebulan ...? setahun.....? sebab itu pentingnya solat kepada kita.Jangan kita menganggap dengan memberi hadiah-hadiah berupa kebendaan sudah membuatkan kita menjadi yang terhebat.Tapi kita lupa ada "hadiah" lain yang lebih bernilai yang hanya mampu diberi oleh anak yang soleh dan solehah dan lebih beerti dari benda lain.Ayuh.Seru diri kita untuk perbaiki solat kita.Aku menuding jari kepada diri aku sendiri yang masih juga kekadang lalai.Insyaallah.Sama-sama kita ingat mengingati sebagai tanda kasih sayang kita.Selamat hari Ibu buat semua ibu-ibu.Anda semua memang hebat.Terbaik Wok!

Monday, April 4, 2011

Cerita Tentang Syuhada Apple :-)

Assalamualaikum

Weekend lepas aku ke Alor Setar, tahun ni saja dah lebih 5 kali rasanya aku ke sana.Tapi jalan kat sana ntah kenapa agak payah nak masuk dalam memori aku yang normal ni. Ke sana memang tidak dirancang.Sepatutnya mungkin ke KL bersama Elina atau ke Taiping bersama Syuhada Apple.Tapi akhirnya myheart membawa aku ke AS.Owh dan juga bersama Syuhada Apple.Aku tak pernah kenalkan dia kat sini kan.Antara adik kesayangan aku.Yang aku amik berat dan nak yang terbaik dalam hidup dia.Itulah aku!

Bila aku rapat dan sayang seseorang tak kira la sahabat,kawan-kawan dan adik-adik.Maka tentunya kita nak yang terbaik untuk mereka kan.Teringat dulu,bila aku mula rapat dengan seseorang mesti orang tu pelik "apsal u ni baik sangat".."erk,i rasa janggal plak u amik berat" dan lama-lama mereka kenal aku barulah mereka tahu aku memang macam ni.Sampai bila dah terpisah pun masih teringat2 dan komen dah takdak orang nak amik berat macam aku ambik berat. Bukannya susah nak ambik berat pasal orang,amik alat penimbang dan catat je "berat" mereka kan :-)

Syuhada Apple .Memang comel.Kalau tak sakit pun maybe nak sakit kot bagi budak-budak lelaki sebab nak ada nurse comel yang rawat.Hehehehe.Kenal sewaktu dia bersama seseorang dan sedang dalam masalah dengan seseorang dan akhirnya "terpisah" dengan seseorang.Hidup ini terlalu pantas aku rasa.Baru sekejap aku kenal dia tapi seolah-olah sudah sangat lama kenal dia dengan rentetan-rentetan beberapa "perkara" yang terjadi dalam hidup dia.

Bagi aku dia nakal.Nakal dalam diam.Nakal yang tidak menonjol.Nakal budak pandai.Hahahaha.Mulut ni boleh tahan lasernya.Tapi kenal dengan beberapa kenalan dari Teluk Intan buat aku rasa terbiasa dengan ke"laseran" itu.Bermula dengan artikel Bharian sewaktu kemalangan yang meragut abang kesayangan dia buat aku rasa eh, budak ni mesti perlukan seorang abang atau kakak untuk bantu "melupakan" kenangan indah bersama abang kesayangan.Dari panggilan Syuhada, Adda sampailah aku panggil dia Adik,insyaAllah aku akan cuba membantu dia mengenal dunia yang macam-macam ni :-)

Bila adik yang seorang lagi cakap,eh dah banyak adik ek skang.Aku hanya tersenyum.Aku tau aku memang sejak dulu banyak adik.Mungkin sebab aku memang suka jadi seorang kakak dan sbb itu nama aku Sis Honey kan ~hahahahaha.Aku gembira buat orang lain gembira sebab jika aku dah tiada satu hari nanti,mst orang akan kenang kenangan terindah bersama mereka-eceh,ayat tak boleh blah!

Buat Syuhada Apple or Cute Little Girl or Adik, sis ada untuk membimbing adik.Tapi walau apa pun keputusan yang adik buat.Sis tak sesekali akan masuk campur sebab u are the one make a decision.Tapi ingatlah keputusan perlulah rasional berdasarkan gerak ati dan menggunakan akal fikiran :-)

nota kaki: nanti sambung lagi la...

Tuesday, March 29, 2011

Tidak!!!, Jangan 5 tahun lagi..

Assalamualaikum wbt...

Setiap kali putus cinta, aku akan mengambil masa 5 tahun untuk buka hati aku pada orang lain atau untuk betul-betul lupakan lelaki itu.Yang pertama, kisah cinta di tingkatan 4.Kami putus.Sebab aku yang minta.Bukan salah dia.Tapi mana mungkin takdak salah kan.Eh mesti ada kan.Kemudian agak gila talak juga la aku.Dia kini dah bahagia dengan seorang baby yang comel.

Yang kedua, di zaman matrik.Ya aku bersama dia sebelum habis edah 5 tahun dari yang pertama.Tapi masa aku bersama yang kedua.Hati aku pada yang pertama tak pernah padam.Selepas hampir 5 tahun, baru aku betul-betul confirm yang hati aku memang dah takda pada dia.Yang kedua.Kami putus.Tanpa putus.Terus hilang macam tu saja.Dia di Johor, aku di Perlis.Jauh bukan?Masa kami kenal,melalui chatting MIRC.Dia di Shah Alam dan aku di Ipoh.So tak jauh mana.Dan dia juga sudah berkahwin.Selepas 5 tahun juga,baru aku tak ingat pada dia.

Dan sekarang yang ke3.Adakah ini akan mengambil masa 5 tahun?.....Owh.Aku tak ingin 5 tahun lagi.Taknak.Taknak.Harap-harap macam tula.Duhai hati.Sudah-sudahlah.Kamu sudah semakin matang......

nota kaki: sabarlah wahai hati.tabahlah.dunia belum berakhir kan...

Monday, March 28, 2011

Kekasih Yang Tak Dianggap

Assalamualaikum wbt...


Awak ingat tak..
Awak selalu cakap
Awak belum keje tetap
Awak masih belum stabil
So macam mana kita hendak lebih serius kan.

Awak masih ingat tak Setiap kali ada jawatan kosong kat mana-mana
Saya mesti bagitau awak.
Try la , jangan putus asa.
Sebab awak memang sudah malas nak cuba kan.

Awak...
Sampai satu masa
Awak cakap saya
Jangan harap apa-apa dari awak
Sebab awak masih terumbang ambing lagi.
Awak tak bagi saya tunggu awak.
Awak suruh saya pilih mereka2 yang sedang tunggu saya.
Saya tolak mereka semua kerana awak.


Bila kita "agak lama" terpisah.
Awak sudah bersama orang baru
Saya sedih masa tu
Terus saya remove awak dari mukabuku
Owh dia yang baru bersama awak itu amat comel.
Tahniah buat awak.

Awak tau tak.
Selepas lama saya cuba untuk menerima
Mereka yang selama ini setia menanti saya
Lama...selama saya bersama dengan awak
Bukan sekejap kan.
Kalau kahwin pun, anak dah mungkin masuk kindegarden

Awak..
Seseorang yang selama ini lama menanti saya
Sudah jugak berlalu pergi
Sebab terlalu lama mungkin dia menanti
Dan selama itu saya main-mainkan dia
Sebab bila awak tiada,saya pergi ke arah dia
Dan bila awak kembali, saya biar dia begitu saja..

Awak
Hari ni tangan saya gatal
Gatal sangat nak masuk fb awak
Even saya dah remove awak
Dan padahnya
Saya menyaksikan momen-momen indah pertunangan awak
Dan hati yang selama ini lama saya jaga terluka kembali.

nota kaki: saya cakap saya taknak nangis sangat tahun ni.tapi sekarang mata saya sudah bengkak

Sunday, March 27, 2011

Masalah Rencah Kehidupan!

Assalamualaikum wbt...

"Barangsiapa yang tidak meredhai Qadha-Ku dan tidak bersabar atas bencana yang Aku timpakan atasnya, maka carilah Tuhan selain daripadaKu" (HR Thabrani)


Bila melihat orang yang kita sayang gembira.Itu pastinya akan buat kita gembira kan.Sebab itu kita selalu saja ingin berbuat yang terbaik pada orang-orang yang kita sayang kan.Tak kira la mak bapak kita,adik beradik,guru-guru dan sahabat2 kita dan buah hati kita kan. Macam tu juga kalau kita lihat orang yang kita sayang dan ambil berat sedang bersedih, susah hati dan sebagainya kan.Pasti kita akan cuba untuk mengembirakan mereka.Mesej ini mungkin untuk orang yang aku sayang :-)

Kadang-kadang kita akan berdepan dengan seorang yang akan menyakitkan hati kita.Tapi Allah akan bagi kita 10 orang yang akan bersama-sama kita bangkit untuk menghilangkan luka di hati kita.So bersyukurlah jika hati kita sakit sebab kita akan tahu siapa yang benar-benar membantu kita semasa sakit.Setiap yang berlaku dalam kehidupan kita pasti ada sebab dan penyebabnya.Dan bersyukurlah kerana Allah menyayangi kita maka kita dipilih untuk menghadapi ujian-ujian dariNya.Dan kita juga bersyukur kerana kita akhirnya tahu ramai yang menyayangi kita samada yang mungkin baru sangat kita kenali :-)

Sebagai manusia, kita juga mungkin kadangkala bercelaru dalam hidup kita.Kita terkadang silap dalam membuat keputusan atas sesuatu yang mungkin akan memberi kesan kepada masa depan kita.Kita mungkin menyakitkan hati insan yang lain.Kita menyesal.Namun ego dalam diri kita memungkinkan susah untuk kita lafazkan kata maaf.Dan selepas itu kita mula bercelaru.Menyalahkan diri sendiri dan akhirnya masalah itu akan terbiar begitu saja.Tatkala kita dibebani masalah,carilah teman untuk berbicara.Carilah amal untuk berserah dan carilah jalan penyelesaian menggunakan akal kita yang waras.

Carilah teman untuk berbicara, namun pastikan teman yang dipilih itu teman yang benar-benar dipanggil sahabat.kerana kadangkala teman berbicara yang dipilih juga mungkin akan membuat keputusan yang kita ambil akan silap.Kita boleh berkawan dengan seribu orang.Tapi berapa ramai dalam seribu orang itu boleh dipanggil sahabat?Owh aku sangat cerewet tentang sahabat.Carilah amal untuk beribadah dan berserah.Bermacam-macam amal yang kita boleh lakukan.Berjenis-jenis solat sunat yang boleh kita laksanakan.Kemudian berserah dan redhalah dengan apa juga yang telah menjadi qadak dan qadarnya.Dan InsyaAllah, Allah tidak pernah zalim pada makhluknya,maka akal kita yang waras ini pasti akan dapat jalan penyelesaian atas sesuatu masalah yang menimpa...Hikmah pasti akan muncul pengakhiran sebuah masalah!

nota kaki: Busy oh busy!

Monday, March 21, 2011

gigih atau tamak?

Assalamualaikum wbt... terkadang aku rasa aku ini tamak. sebab semua benda aku nak buat. aku nak jadi photographer aku nak cemerlang kat opis aku nak traning budak-budak badminton. Buwek.Tamaknya aku.

Friday, March 4, 2011

hati aku ada pada kamu!

salam,

kamu memang sudah lama bersama aku.kita kenal melalui dunia maya ini.masa tu tak ramai blogger2 mcm sekarang.makanya kita di kalangan blogger sangat rapat.saling percaya mungkin.

kita berjumpa pn dah lama.kamu mmg sejak dari dulu.selalu bantu aku.masa tu maybe kamu dah ada seseorang kot.entah.aku xpernah tanya.sbb aku memang xpernah ada hati kot pada kamu.sbb aku anggap kamu muda dari aku.aku setkan dalam kepala aku yg aku tidak akan menerima lelaki yg lebih muda dari aku.even hanya setahun!

ye.dlm hati aku selama ni.memang ada org lain.lama sungguh orang lain itu menghuni hati aku.makanya aku tidak mahu buka hati aku untuk org lain.even ada beberapa orang yg pernah cuba membukanya.finally mereka hampa sbb kunci yang aku guna ni kononnya aku buang ke dalam sungai.

dan selama itu jugak kamu setia dengan aku.selepas kamu meluahkan isi hati kamu pada aku.aku wat dono je.tapi aku masih baik dgn kamu.kekadang aku sengaja buat kamu marah.then aku bagi harapan pada kamu.aku betul2 seolah2 mainkan kamu.kemana saja kamu pergi,pasti ada buah tangan pada aku.bila masa aku mintak tlg kamu.kamu mst tlg aku.betapa bergantungnya aku kepada kamu selama ini.

bila semua orang tanya pasal kahwin.aku selalu cakap,kalau xdak sapa jugak,maybe aku akan pilih kamu.tapi aku cakap.aku xnak nanti aku pilih kamu kerana kesian.aku xnak!masa tu sepertinya aku tidak ikhlas kan.hurmmmm

finally,sampai satu masa.aku terpaksa sudah mengambil balik kunci yang menutup hati aku.aku buka kunci itu.aku ada beberapa pilihan.cumanya hati aku berat kepada kamu.selepas beberapa nasihat.akhirnya aku cakap.mungkin kamu.maka aku bagitau kamu.dan akhirnya kamu bersuara.yang sedetik aku bagitau hati aku sudah dimiliki.maka kita jadi kawan.

...dan aku menangis.tidak pula masa aku buka kunci buang yang satu lagi.ah.rupanya aku tidak sedar yang selama ni.hati aku pada kamu!

Wednesday, February 23, 2011

*blurrrrr*

Assalamualaikum wbt..


Lelaki memang macam tu eh.Erk,maksud aku.Bilamana mereka sanggup menunggu kita bertahun2 untuk jawapan "YA" dari kita.But once we said "YES" mereka pulak diam.diam.diam and no respon.What the hell on that yeah? *Bluuuurrrrr*

Benar la orang cakap anak perempuan sebenarnya lebih susah nak jaga even anak perempuan itu jarang sangat memberi masalah kepada ibu bapa (tapi zaman skang tak jugak)Selagi mana anak perempuan itu belum kawen,mak bapak akan ditanya.Bila dia nak kawen.Dah ada sapa2 ke dia.Adeh.Sian mak.Tapi alhamdulillah mak seorang yang cool.Thanks mak sbb memahami anak mak ini.

nota kaki: mereka mengata aku baik dgn studeng,lantak la.as long as we are enjoy ourself,who cares?....