Tuesday, May 26, 2009

maaf dan terima kasih boss!!!

assalamualaikum wbt...

aku malu hari ini.malu yg amat sgt.malu kerana kelemahan diri sendiri.sudah tahu aku punya kelemahan.tapi masih tak dapat perbaiki.syaitan sentiasa menguasai diri aku.ya Tuhan...aku sll berusaha sebenarnya.tapi bila sampai situasi itu,aku jadi lemah dan lupa.lalu kelemahan aku itu keluar.dan buatkan imej aku terjejas.

rentetan luahan rasa di atas:

pagi ni aku kurang ajar dgn boss.biarlah aku takrifkan dgn perkataan itu.mmg itu yg sesuai dan sepatutnya.sebenarnya dgn ramai org dah aku kurang ajar(masih guna perkataan yg sama).pada yg kenal aku sememangnya mereka tau aku ni panas baran.suka naik angin.cepat melenting dan sewaktu dgnnya.cukuplah aku cerita ttg semua perkara buruk yg aku ada.aku tdk ingin memuji diri aku langsung hari ni.sbbnya aku tidak layak dipuji!

selalu benar aku kurang ajar2 dgn org2 gara2 sifat panas baran aku ini.lantas bila aku dah sejuk aku akan sedar dan sedikit menyesal.namun aku tidak pernah meminta maaf pada mereka.aku anggap itu situasi tidak sengaja.bahkan aku tidak pernah berdendam dgn mana2 pihak yg pernah menyemakkan kepala hotak aku.aku sll anggap,apa yg lepas adalah lepas.itu bagi aku.tapi aku yg kurang ajar ini sll terlupa perasaan org yg aku dah kurang ajar itu.ya Tuhan.maafkanlah aku.

sebenarnya boss even terlalu merosotkan kepala hotak aku.selalu buat situasi di luar jangkaan.tetapi dia sll meluahkan apa2 saja pada aku.tapi mengira status aku.bahkan dia sll memuji komitmen aku dalam kerja.memberi motivasi pada aku secara tidak sengaja.memberi inspirasi agar aku lebih berusaha.berkongsi ttg rasa kecewa.dan paling utama dia sgt percayakan aku.aku tidak mahu berbicara ttg kelemahan dia hari ni.

tadi pagi aku berkasar dgn boss.rasanya ini kali kedua aku berkasar dgn dia.aku sedar ttg itu.tapi ms itu hati aku tgh panas.mmg aku pantang mood pagi aku diganggu oleh sesiapa.aku mengaku aku pernah menengking beberapa orang yg mengganggu aku.aku sebenarnya seorang yg tidak mampu mengawal situasi stress,aku tidak pandai menanganinya dgn baik.aku teruk.sgt2 teruk.

aku mengadap boss dari pukul 2.30pm sampailah pukul 6pm.lama kan.sgt2 lama.sbb sgt2 banyak benda yg perlu dipikul oleh aku buat masa ni.bila dah habis semua urusan rasmi.boss cakap dgn aku,

boss:" i nak cakap sikit dgn u.agak2 u tau x kenapa.?"
aku :
"sy tau.mst kes pg tadi.sy kasar dgn boss"
boss:"wah.u sedar yer."
aku:"sy sedar,sy mintak mahap"
boss:"it's ok.bagusla u sedar.cuma i nak nasihat.itu x elok.tambah2 i pegawai atasan u"

mata aku mula bergenang.bukan kerana ditegur.tapi kerana malu pada diri sendiri...

aku:"sy sedar kelemahan sy puan.sy cepat angin.sy cepat panas.sy betul2 tak sengaja"
boss:"bagusla.u sedar sebelum org lain bagitau.i nak u tau.i kagum dgn u.cara u buat kerja.komitmen u.susah i nak jumpa org mcm u.u dah mcm perfect.tapi u dah show kelemahan u kat i.ini dah melemahkan u.bla...bla...bla...bla...i harap u kawal la.i slow talk ni sbb i nak u jadi perfect.u jgn aggap i tak suka dekat u.dgn org lain i tak mcm ni...."
aku:"maafkan sy puan.sy betul2 mintak maaf.i'll try my best nx time to handle it"
boss:" i nasihat ni.sbb i dah nampak potential u untuk jd pegawai atasan satu hari nanti.jgn kerna sikap u ni akan buat org tak hormat pada u.persepsi org pada u"

aku tak menagis depan dia.bukan sebab aku ego.mmg mata aku dah bergenang.cumanya aku sudah pandai mengawal situasi.aku malu.bukan dgn boss tapi dgn diri sendiri.aku mengaku aku dah semakin ok tapi bilamana aku kurang ajar dgn boss.maka aku merendahkan imej aku didepan boss.

aku balik malam hari ni.sbbnya mmg aku banyak sgt kerja kat opis.bila balik umah.hati aku masih xpuas.ntahlah.aku belum puas lagi.aku sms boss.mintak maaf sekali lagi atas kekurangan ajar aku.aku malu.malu bila memikirkan yg kelak orang akan salahkan ibubapa aku atas kurang ajar aku.padahal mereka tak pernah mengajar aku bersikap demikian.cuma aku sendiri yg tidak bijak megawal emosi.tidak bijak handle diri sendiri...aku mmg teruk!

nota kaki:bila balik rumah.air mata yg kutahan keluar jua...

1 comment:

noname said...

ermmm..
awak pun dah tahu kelemahan awak.mudah baran mudah panas.tapi cepat sejuk...ini dah perkare biase tapi luar biase bile kite terkasar terbaran terpanas dengan orang atasan kite...kadang2 kite cube letakkan tempat kite di tempat org yang kite terkasar termarah tadi ape perasaan dieorang.saya pun nampak sikap awak yang satu ni.kadang2 sikap kite yang satu ni membuat kan orang menjadi benci dan tak mustahil menjadi marah kat kite.tapi nobody's perfect...inagatla kalau dah terasa darah naik kat muke.banyak2 beristighfar ingat tuhan.atau minta izin ke bilik air atau jauhkan diri dari orang yang kite nak marah tu.kawal diri...insyaAllah penyakit panas baran tu akan berkurangan.saya tahu amat susah untuk melakukannye.tapi cube laa.try slow2 insyaAllah kite akan nampak perubahan dan hasilnye akan baik.nampaknye arini puan ding dah menyedarkan awak tu satu perkare yang jarang2 bos nak lakukan terhadap pekerja bawahannye...saya tahu awak boleh lakukan...okay :)