Wednesday, April 22, 2009

happy birthday elina!

assalamualaikum wbt... elina-wish2

nota kaki:arwah mama you suruh i tgk2 u,jaga u.i akan igt benda ni sampai la u kawen nnt.masa tu i harap i dah jalankan amanah yg arwah mama u bagi walaupun hanya dari jauh

Sunday, April 19, 2009

update ringkas

assalamualaikum wbt...

sudah lama aku tak update kat sini.bukan bermaksud aku melupakan blog yg satu ni.cumanya aku bz dlm membangunkan blog yg satu lagi.lagipun aku cuma nak lupakan gelodak perasan di jiwa aku.so lebih baik aku xpikirkan sgt ttg hati yg kecewa,sedih dan sbgnya.bila aku xpikir.maka fizikal dan mental aku pun lebih stabil.alhamdulillah.walau hati kdg2 berkecamuk,rindu,sdih dll.tapi yg lebih mustahak skang ni habiskan exam dulu.lagipun realitinya aku hidup tanpa stress bila aku xpikirkan ttg org lain.

nota kaki:sgt2 rindu sebenarnya!

Kuasa Kemaafan

assalamualaikum wbt... erk entri ini aku tujukan buat seseorang yg sudah biul gara2 aku. juga boleh dijadikan sebagi panduan untuk yg lain juga.aku nak clearkan kat sini.aku sudah memaafkan kamu.tapi itu bukan beerti aku izinkan kamu kembali berdamping dgn aku.aku sudah ada jalan aku sendiri.komitmen aku sendiri.kematangan aku sendiri.maka kamu juga perlu punya semua itu.sudahlah dari merosakkan diri kamu hanya kerna inginkan kemaafan dari aku.sbbnya hanya aku saja yang tau bahawa aku mmg sudah memaafkan kamu.lagipun aku bukan org yang perfect utk kamu kagumi.sudahlah dari menggangu org2 terdekat dan rapat dgn aku hanya kerna kamu inginkan kemaafan dari aku.aku bukan tuhan atau malaikat.aku manusia biasa.aku tidak dapat tunjukkan apa2 kekuasaan utk buktikan yang aku sudah maafkan kamu.cukuplah antara aku dan Dia yg satu tau aku memang sudah memafkan.satu yg aku suka bila aku sudah memaafkan kamu ialah aku sudah tidak kisah membenarkan kamu masuk melawat aku di blog ini.hidup aku sudah semakin ceria.aku tidak ada rasa meluat bila kawan aku bercerita ttg kamu yang mintak tolong itu dan ini.jiwa aku tenang dan ceria.itu tandanya aku mmg sudah maafkan kamu.maka kamu harus hargainya dgn tidak lagi menggangu aku.itu yang aku mahu.aku xperlukan apa2 hadiah.apa2 sms.apa2 call.aku sudah matang.bukan lagi budak2 zaman universiti.harap kamu paham! so marilah sama2 share artikel yang aku pinjam dari blog lincomel:
  • Hari ini saya ingin berkongsi cerita tentang kuasa kemaafan. Ramai yang berfikir jika kita memaafkan seseorang bererti kita menerima dan setuju dengan perlakuan tidak adil yang orang lain lakukan terhadap diri kita. Ramai yang berfikir bahawa memaafkan bererti kita harus menghubungi kembali orang yang pernah menyakiti kita. Mereka juga berfikir bahawa memaafkan adalah sesuatu yang kita lakukan untuk orang lain. Benarkah begitu? Tidak!. Sama sekali tidak.
  • Memaafkan sebenarnya adalah tindakan yang kita lakukan untuk diri kita sendiri. Memaafkan sebenarnya adalah tindakan yang sangat “egois” yang hanya ditujukan demi keuntungan dan kepentingan diri kita sendiri.
  • Memaafkan bukan hanya ditujukan untuk orang lain namun kemaafan juga adalah untuk diri sendiri. Hanya orang kuat yang mampu memaafkan orang lain mahupun diri sendiri.Bak kata, Mahatma Gandhi , “The weak can never forgive. Forgiveness is the attribute of the strong.”
  • Ramai orang yang mengalami kesulitan untuk berjaya kerana memendam emosi marah dan dendam pada seseorang. Emosi negatif yang tetap “dipelihara” ini akan menjadi parasit kepada diri anda sendiri.
  • Ketika kita memaafkan seseorang pernah menyakiti itu dengan tulus dan ikhlas , apa yang terjadi ialah kita menyingkirkan vampire psychic energy (parasit), yang selama ini menyedut energi kita tanpa kita sedari, dan selepas memaafkan, energi dan vibrasi kita meningkat, dan kita dapat memanifestasikan kejayaan dengan sangat cepat dan mudah.
  • Kita sering marah, walaupun sebenarnya sesuatu keadaan atau perkara yang berlaku bukanlah benar-benar menyakitkan kita. Apa yang terjadi adalah kerana wujudnya persepsi yang yang telah ditafsirkan secara negatif.
  • Ketika kita memaafkan orang lain , energi negatif yang selama ini menghubungkan kita dengan orang itu akan terputus. Orang itu akan merasakan sesuatu yang positif dalam dirinya. Jangan terkejut jika , setelah anda memaafkan orang yang pernah menyakiti anda, tiba-tiba sikap orang itu pada anda berubah walaupun anda tidak memberitahu bahwa anda telah memaafkan dirinya.
nota kaki 1: aku harap kawan2 yg cuba nak nasihat aku tidak lagi berbuat demikian.aku bukan lagi budak kecil yang tidak tahu hendak berpikir.sesiapa yg pernah kenal dan bersembang dgn aku tentu tau kematangan fikiran aku.aku pergi dari dunia ini kerana bersebab dan aku kembali berblogging jugak kerana bersebab.terima kasih atas segalanya.. nota kaki 2: aku masih ada 3 paper final.ada yang tanya.rajin aku online skang ni.so aku nak bagitau yg nota2 exam aku semua dlm web/portal.habis exam maka kuranglah berjalan agaknya sementelah aku akan kembali busy dgn komitmen aku di opis

Saturday, April 18, 2009

happy birthday kak zila!

assalamualaikum wbt.. test1 this post dedicate special to a special person!
  • hello kak zila.come on.wake up.wake up.today is your bday.last year for u to celebrate with the no.2 in front of ur age number.u are 29 today!
  • thanks be part of my life and motivate me a lot about how life is not easy that i think and not too difficult to face it.
  • thanks because always with me when others run away from me.
  • i do respect you as much as you do understand how difficult with the title of menteri kewangan that i hold.
  • i wish you happiness and joy in your life and many more birthday to bring you delight.
  • once again happy 29th birthday nurul azila binti ab aziz!
nota kaki: bila kita bersembang dengan seseorang tu,kita sudah tahu sebanyak mana ilmu yang dia ada bila dia mula berbicara.

Friday, April 17, 2009

tentang aku:zaman kanak-kanak

assalamualaikum wbt... aku
  • hari ni aku nak cerita serba sedikit ttg aku masa zaman kanak-kanak dulu walau tak banyak yg dapat aku ingat.
  • aku ni anak pompuan sorang dlm famili.so manja aku tersangat2 dan mengada2 yang sgt2 masa zaman aku kanak (sekarang pun wei)
  • masa mak lahirkan adik aku yg bongsu,aku ikut bapak aku turun kelaut sbb aku taknak stay umah tok aku.aku igt lagi bapak aku meradang kat aku tapi dia xmarah kat aku (umo aku dah 27thn.dan aku rasa xsampai 7x bapak marah aku)
  • masa tu aku igt lagi.aku dapat lihat ikan lumba2 melompat2 dekat dgn sampan bapak aku.walaupun dah 22tahun berlalu.
  • zaman aku kecik2 dan baby aku sgt pantang dgn kamera.so aku sorang je dalam famili xde photo masa kecil.hampeh kan.sedangkan pttnya aku yg paling banyak photo sbb aku satu2nya puteri dalam famili.
  • dari kecik lagi aku suka main permainan lelaki,kawan dgn budak lelaki,minat bola dan macam2.maklumlah dah ramai sgt lelaki dlm hidup aku
  • tapi aku still main masak2,pondok2 dan cikgu2.best kan igt zaman kanak2.
  • masa umo aku 4-5 tahun aku dah mula pakai baju sekolah abg2 aku.kononya tak sabar nak ke sekolah.dulu kan 6tahun baru leh masuk tadika.alih2 masa kat tadika aku nangis *sgt2 hampeh kan*
  • dari kecik lagi aku ni sgt banyak cakap tetapi penakut.sampai ramai yg cakap mulut aku bijak macam orang tua.tapi satuhal aku bangga sbb aku bukan hanya cakap kosong.aku berani bercakap sampai masa sekolah aku selalu masuk pertandingan syarahan,debat dll.
  • aku mula stat main badminton masa aku darjah dua.setiap kali balik ngaji aku akan main dgn kazen aku.
  • dari dulu aku sangat penakut dengan darah.sbb tu kot aku langsung tak minat sains.aku boleh pening dan nak muntah kalau tgk darah.
  • kebanyakkan kawan2 zaman kanak2 aku dah kahwen ?*huhuhuhu*
nota kaki: tak tau nak letak pos apa.so leh refresh balik pada sape2 yang dah mula lupa siapa aku *smile* wassalam...

Wednesday, April 8, 2009

perjuangan yang belum selesai

salam...
usm1
  1. esok bermula perjuangan aku.esok final exam aku sudah bermula.walau macam mana pun.aku tetap kena hadir exam.walau aku sudah mengagak result yang akan saya terima kelak.aku sudah terlambat untuk membuat penangguhan kerana tarikh tutup adalah 31mac2009.selepas habis final ni.aku mungkin akan berehat selama setahun dari study.
  2. even aku akan gagal kelak.aku akan redha terima keputusan nnt.sbb semuanya salah aku.aku tidak cukup kuat bekerja sambil belajar.aku terlalu tumpukan pada kerja2 opis aku.pada fotografi aku dan pada kawan2 aku.
  3. disaat2 getir dan ujian demi ujian dalam hidup aku,aku bersyukur sbb aku punya ramai yg sayangkan aku.yang selalu memberi semangat aku.yang cuba bangunkan aku dikala aku tersungkur.terima kasih kawan!
  4. aku mungkin akan berehat seketika.mungkin selepas final aku habis baru aku kembali kesini.itu hanya satu kemungkinan.
  5. maaf kepada bakal2 client fotografi aku yang terpaksa aku tolak.booking awal adalah penting walau bukan cuti sekolah.job bulan mei yg aku dapat hasil booking dari tahun lepas.terima kasih kawan2 yg support dan percaya aku walaupun aku masih sedang belajar.
  6. dikesempatan ini jugak aku ucapkan selamat pengantin baru buat sahabat blogger aku iaitu ACAI yg akan melangsungkan perkahwinan tak lama lagi.aku ingin sangat hadiri majlisnya tapi aku ada paper pada tarikh tersebut."sis doakan cai berbahagia bersama bakal isteri di dunia dan akhirat.sis selalu bangga berkawan baik dengan cai."
nota kaki:jam di atas hadiah dari uncle deri semasa melawat aku di penang sambil kak norz mencari bahan untuk novel terbaru.sis rindu dengan  kalian.

Monday, April 6, 2009

don't be sad..

salam,
  1. kakak ipar saya kena admitted lagi.kali ni sebab degupan jantung baby sgt pantas.dikuatiri baby akan lemas dalam kandungan.kandungannya baru masuk 7 bulan.
  2. mak saya juga mungkin akan kena admit.mak saya yang sudah monopouse setahun lebih yang lalu tiba2 datang period.jika pendarahannya banyak dikuatiri berlaku ketumbuhan.~saya sangat2 risau.
  3. khamis ni bermula final exam saya.nampaknya saya tidak mampu nak teruskan.mungkin saya akan terhenti disini.kekuatan saya sudah hilang.saya kenal diri saya lebih dari orang lain.
  4. fikiran saya sangat2 serabut ditambah dengan peel bos baru saya yang macam2.kadang2 saya ingin berhenti kerja saja.
  5. kerana keserabutan saya,panas baran sy semakin menjadi2.sudah beberapa orang jadi mangsa saya.tapi saya tidak lepaskan geram pada mereka itu cuma mereka tidak berpikir bila nak deal dengan saya.
  6. saya teringat..kawan baik saya pernah beritahu.jangan biar orang menilai saya dengan sikap baran saya.tapi saya nak dia juga tahu.setiap hari saya berdoa mohon baran saya dapat dihapuskan.
  7. enjoyla photo2 ini yang saya tembak sementara menunggu masuk waktu Isyak.
teks bookmy ringsejadahpenawar jiwa nota kaki: Allah sedang mengujimu.. wasalam...